Részemről a szerdai nap az idő hiánya miatt nem tudott túl sok jóval szolgálni. A reggeli szekcióm sajnos megint olyan dolgok véleménycseréjéről szólt, melyről én erősen lemaradtam, így viszont lecsúsztam más, potenciálisan jó témákról. :( A délutáni munkám ismételten a Main Court bejáratánál folyt, így félig-meddig tudtam figyelni az ottani előadásokra, de Fruzsi ennél csak jobban tudja leírni a véleményét róla. :) Úgyhogy, át is adom neki a laptopot. (B)


Délelőtt dolgoztam én is a Main Court előtt, így arról sok mondani valót nem lehet írni, hiszen csak a szokásos látogatók számolásával telt el az idő. Délután viszont sikerült beülnöm egy szekcióelődásra, amely a cím alapján érdekesnek ígérkezett és nem csalódtam. A szekció témája a könyvtári térről szóló történetek és koncepciók bemutatása és az együttműködési lehetőségek felvázolása volt. Az eladásokban szó volt a norvég,  kanadai, finn, kínai, ausztrál , amerikai és orosz könyvtárak jelenlegi helyzetéről, illetve arról, hogyan újították, illetve újítják fel a régi épületeket, hiszen van projekt, amely csak 2020-ra készül el teljesen.

Yue Wu a Pekingi Egyetemi Könyvtár felújítási tervét mutatta be a hallgatóság számára. A tervezési fázisba bevonták a diákokat is, akik az It’s My Library nevet viselő interaktív internetes portálok keresztül tudták leírni és felvázolni a különböző ötleteiket az új épülettel kapcsolatban. Az előadó többször kiemelte, hogy mennyire fontos számukra az együttműködés az olvasókkal, hiszen ők fogják használni a könyvtárat és szeretnének egy olyan teret létrehozni, ahol munkájuk közben igazán jól érzik magukat a látogatók. Vadim V. Duda és Anna N. Belkina előadásában meghallgathattuk, hogyan tudtak felújítani egy 180 m2-es kis vidéki könyvtárat Bogolyubovo-ban a lakosság segítségével és ötletei alapján. A kicsivel több, mint 12 ezres állomány felosztását is újragondolták, nagyobb hangsúlyt fektetve a fiatalok és a gyerekek számára. A felújítás eredménye pedig leginkább a látogatók számának emelkedésében mérhető, amely szerencsére növekvőben van.  Tuula Haavisto az új Helsinki Központi Könyvtár terveit mutatta be, amelynek tervein szintén ámult a közönség. Vivian Lewis arról beszélt, hogyan lehet a hírek-erőforrások-kapcsolatok hármas egységét kihasználni a megújuláshoz. Danielle Chagnon  előadása a Quebec-i Grande Bibliothèque szolgáltatásainak és belső kialakításának felújításáról beszélt, míg Vicki McDonald a Queensland-ben található State Library nevet viselő közkönyvtárat mutatta be. Aslak Sira Mhyre beszédében felhívta a figyelmet a könyvtárak közösségi térré való alakulásának és társadalmi szerepének fontosságára. Befejezésképpen pedig Jeffrey M. Hoover beszédjét hallgathattuk meg.

A napot egy jó kis vacsorával zártuk, hogy a szállásra visszaérve felkészüljünk a következő nap kihívásaira.

 

 

Kiegyenlítetlen hétközép” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. @161brutto
   Itt az előadás absztraktja: http://library.ifla.org/1755/
   Végül is a könyvtárosok vonták be a diákokat, ez nem annyira abszurd, és el tudom képzelni, hogy esetleg tényleg van valami hatása a későbbiekben, hiszen a kínai oktatás azért nem annyira elmaradott, ez meg többek között a könyvtáraknak is köszönhető.
   (Krúdyt pedig hagyom forogni a sírjában ettől a mondatszörnyetegtől.)
   (B)

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s